Er du i prosessen med å skaffe ny nettside har du kanskje blitt kjent med begrepet ”Open Source”. Så hva skal du velge som din CMS (Content Management System)? Åpen eller lukket kildekode?

Hva betyr Open Source?

Det er fordeler og ulemper med både åpen og lukket kildekode. Det beste du kan gjøre er å snakke med din webleverandør for å finne ut hva det beste alternativet for deg er.
Det er fordeler og ulemper med både åpen og lukket kildekode. Det beste du kan gjøre er å snakke med din webleverandør for å finne ut hva det beste alternativet for deg er.

På norsk kaller vi det for åpen kildekode og det viser til at koden bak publiseringsverktøyet er åpent slik at alle med interesse og kodeferdigheter kan lage funksjonalitet til det.

De mest brukte publiseringsverktøyene på verdensbasis har åpen kildekode og det største av dem alle er WordPress. De har en overlegen markedsposisjon med nærmere to tredjedeler av verdens nettsider som bruker CMS. Derfor fokuserer jeg hovedsaklig på det i dette innlegget.

I systemer med lukket kildekode deler ikke utvikleren teknologien med resten av verden, men utvikler og oppdaterer programvaren selv. Idiums eget system, Idium Web+, er et godt eksempel på et slikt system.

 

Lavere utviklingskostnader

Fordi de åpne systemene er så populære på verdensbasis lager mange funksjonalitet og maler til dem. Dette bidrar til lavere utviklingskostnader enn hos lukkede systemer.

Les også: 13 ting du bør vite ved valg av nettsideleverandør

Hvis du trenger en funksjonalitet utenom det vanlige på nettsiden din har noen sansynligvis allerede laget den slik at den kan lastes ned og puttes på din side, med eller uten modifikasjoner.

Når det kommer til standardfunksjonaliteter som for eksempel kalender, så er det flere muligheter for det i WordPress enn det er mygg på Finnmarksvidda. Det samme gjelder temaer/designmaler.

 

Tenk sikkerhet

Akkurat denne overfloden av muligheter er noe av det som gjør Open Source så spennende, men vær vær kritisk.

Det er svært varierende kvalitet på disse tilleggsfunksjonene, eller plug-ins som de kalles på engelsk. En dårlig skrevet plug-in kan i verste fall ta ned siden din når du oppdaterer WordPress eller inneholde virus og andre lumskheter.

Pass på at din leverandør av nettsider har gode metoder for å sikre at dine plug-ins og temaer ikke forårsaker skade!

Les også: Skal du ha ny nettside bør du vite hva wireframe er

De åpne kildekodene hos WordPress gjør at programmerere med skumle hensikter er på konstant leting etter smutthull i systemet så de kan få tilgang til nettsidene dine. Velger du et åpent system må sikkerhet stå i høysetet.

Når det er sagt, så betyr det ikke at disse utfordringene ikke er overkommelige, tvert i mot. Med kontroll på tilleggsfunksjonaliteten og gode passord kommer man langt. Et lukket system har kanskje ikke de samme sikkerhetsutfordringene, men kommer med noen andre ulemper.

 

Få hjelp til riktig valg

Spesialfunksjonalitet kan være mer tidkrevende å produsere da dette ofte må skrives fra bunnen. Med et lukket system så er du også i større grad låst til leverandøren da det er vanskeligere å flytte siden til et annet CMS.

Det er altså fordeler og ulemper ved begge typer av system, men når alt kommer til alt så er det din plan for nettstedet som er det viktigste. Fortell din leverandør dine behov så kan de hjelpe deg med riktig valg av system i bakgrunnen.

 

Mer informasjon om WordPress nettsider?