Idium | 02/04/2020
For de av oss som husker tilbake til modemets dager så kunne man som regel se ALT-taggen mens vi ventet i en evighet på at en side skulle laste (og det var da helt ok). Med bredbånd og fibernett er det sjelden vi opplever det, men det kan fortsatt skje. Det er en av grunnene til at ALT-tagger er viktig.
ALT-tagger ble innført for å gjøre det lettere for skjermlesere. Det er en type dataprogram som leser tekst for synshemmede som besøker dine nettsider. Fordi de ikke kan se bilder har de behov for en tekst som beskriver hva bildet fremstiller. Logisk nok står ‘ALT’ for alternativ tekst (les mer hos Norges Blindeforbund).
Men Google kan heller ikke se dine bilder, og bruker ALT-teksten i sine søkealgoritmer for å kunne bedømme hva et bilde er, og hvordan de forholder seg til det spesifikke søket.
ALT-tags hjelper med å beskrive bildet og hva det handler om. Ved å beskrive bildene dine på best mulig måte gjør du det lettere for dem som søker å finne det de leter etter, og deg.
Et eksempel kan være en bedrift som selger dører; klarer de å beskrive dørene godt, kan de kapre kunder i billedsøk. Mange vet ofte hva de vil ha, men ikke alltid hva bedriften kaller produktet, og i alle fall ikke produktets varenummer (som for en bedrift kanskje er et naturlig billednavn).
ALT-taggen er ikke den eneste faktoren som bestemmer om ditt bilde dukker opp i resultatene, men det er en veldig viktig faktor, og er en ting du selv har direkte kontroll over.
Ideelt sett burde du manuelt skrive inn ALT-tekst for hvert bilde du laster opp, og den burde være individuelt tilpasset hvert bilde med en unik beskrivelse.
I WordPress sitt mediebibliotek er det enkelt å legge til ALT-tekst. Når du laster opp et bilde fyller du inn tittel på bildet (det du har lagret bilde som kommer automatisk opp, men du kan endre dette), om ønskelig/passelig fyller du inn bildetekst (caption), og den viktige ALT-teksten.
Det er smart å gjøre denne jobben med en gang du laster opp bilder, selv om du kan alltids gå tilbake å gjøre det i etterkant. Eventuelt kan du bruke en SEO-ekspert til å få denne jobben gjort.
Google har sagt at de ser på ALT-tags som den viktigste teksten for et bilde/medie. Men det er ikke den eneste faktoren som påvirker deres algoritmer. Noen andre faktorer du har kontroll over selv er altså tittel (filnavnet) og bildeteksten. Hvor mye hver komponent vekter er det bare Google som vet, men tittel på bilde synes når du holder musepeker over et bilde. I WordPress legger du til/endrer du enkelt både bildetekst og beskrivelse. Bruk begge om du vil, men for SEO er ingen av dem like viktige som ALT-teksten. Vil du lese mer om formålet for hvert enkelt felt kan du følge denne lenken til WordPress sin egne side om saken (på engelsk).
Hele Googles grunnleggende ide er å gi sine brukere det beste og mest relevante resultatet for sitt søk. Google liker ikke at du overdriver bruken av nøkkelord for synlighetens skyld. Det anbefales at ALT-teksten er 125 tegn, men 4 til 7 ord er som regel passende.