Idium  |  02/04/2020

Skam – hvordan en serie kan være genial markedsføring

Det er ingen skam i å se på Skam, men det jo en bonus at man kan lære tips og triks om markedsføring av å følge serien (dette gjelder så klart også andre serier og reality-tv, men nå hekter jeg meg på Skam-trenden).

”Alle” elsker Skam. Serien som er rettet mot ungdom var nok en gulity pleasure for oss litt eldre en stund, før ”alle” begynte å se på den og nå må man jo ha sett den.

NRK har gjort så mye riktig i produksjon og promotering. De benytter seg av det som skjer i sosiale medier, tidsriktig musikk, samt at de filmer og publiserer fortløpende slik at episodene er aktuelle.

Ved å bygge opp en helhet rundt serien og karakterene har de fått ”gratis” markedsføring. Mye av promoteringen er ”word of mouth”, og at de er konsekvente med å oppdatere karakterenes Instagram og Facebook-kontoer. Det er gjort mye research for å kartlegge målgruppens interesser og følelser. I tillegg treffer de andre målgrupper, enten det var intensjon eller ikke. Det er kultur og følelser i harmoni.

Her er noe av det vi har plukket opp om markedsføring ved å se på serien så langt:

Historie

Er det noe folk elsker så er det en god historie. Altså godt innhold. Vi knytter oss til historier og karakterer. Skam har truffet i et bredt spekter av aldre. Noen er ”der” karakterene er akkurat nå, mens andre husker tilbake. Resultatet er at det skapes både empati og spenning.

Det du skal tenke på: Lag godt innhold! Istedenfor å bombardere folk med produktene dine, prøv heller å selge gjennom gode historier, kvalitet og verdi. Et eksempel kan være å dele bakgrunnen for bedriften/produktet. På denne måten kan potensielle kunder føle en tilknytning/nærhet, og ikke bare se en ansiktløs bedrift som skal tjene penger. Ta kunden med på din reise.

Forstå målgruppen

En av tingene menneskene bak Skam har forstått er målgruppen/e. Måten serien er bygget opp, bruddet med lineær tv og en forsterket tilknytning ved å viske ut grensene mellom skuespiller og karakter gjør Skam til en super serie, med genial markedsføring. De har forstått hvor målgruppen oppholder seg og vet hvor og hvordan de skal nå dem. I dette tilfellet er det hovedsakelig i det digitale universet.

Det du skal tenke på: Skap en opplevelse! Ved å bruke sosiale medier kan du engasjere dine lojale kunder, og inspirere potensielle kunder. En av de beste lærdommene her er at du ikke skal undervurdere kraften av sosiale medier. Bruk dem for merkevarebygging, etablering, oppfølging og sammenheng. Skap en opplevelse og tillat nysgjerrigheten å ta over.

Konsekvent/Engasjement

Ved blant annet å slippe deler av ukens episode i løpet av uken skapes jevnlig engasjement. De mest ivrige fansene følger med og venter på sin ”daglige dose”. Det skaper tilknytning til karakterene, serien, men også til kanalen som sender programmet.

Det du skal tenke på: Engasjer dine kunder! Appellere til følelser ved å knytte kontakt mellom kunde og bedrift/produkt/tjeneste. Få dem til å bry seg om det du tilbyr. Samtidig må du holde deg i tankene deres ved å dukke opp i deres foretrukne kanaler.

Selg en livsstil

Dette er ikke noe nytt innen markedsføring. Mange merker knytter seg til livsstiler som de ikke nødvendigvis har direkte tilknytning til. Skam selger selvsagt ikke direkte en livsstil. Men de selger karakterene. Klare, sterke karakterer som inspirerer.

Det du skal tenke på: Selg en livsstil. Det er selvsagt ikke alle produkter eller tjenester som tillater dette like lett. Men kan du knytte din bedrift til noe (på en ansvarlig, positiv og ikke-spekulativ måte)?

Min Mote har allerede laget ”Få stilen til” innlegg som genererer klikk og selger klær og sminke.

Benytt aktuelle hendelser

Skam tar opp viktige temaer for aldersgruppen, og som nevnt skjer mye rundt Skam i sanntid, men serien er i seg selv en aktualitet som nå benyttes av flere aktører.

Det du skal tenke på: Benytt aktuelle hendelser/trender. Selv om du ikke skal eller kan knytte din bedrift til alt som skjer i media, kan det å følge med på relevante temaer i media, populærkultur og nyhetene gi merkevarer en slags deadline på å inspirere folk til å engasjere seg her og nå.

Merkedager (Morsdag, konfirmasjon), sportshendelser (OL, VM osv.) og høytider er gode utgangspunkt for markedsførere.

Bare det å nevne Skam i en artikkel eller innlegg kan være nok til at folk trykker seg inn (slik du kanskje har gjort her?!).

En produsent har laget ”Noora + William”-gensere (noe som samtidig er knyttet til en nylig trend av it-gensere med navnene til andre serie-/film-par vi har sett kjendiser gå med). Produsentene benytter seg av interesse og et marked som faktisk ønsker seg disse produktene.

Forståelsen av viktigheten om å være konsekvent tilstede i aktuelle kanaler, med verdifullt innhold og samtidig skape engasjement for en målgruppe du forstår, mens du kanskje benytter aktuelle hendelser er en måte å la seg inspirere av Skam på.

Så, gulity pleasure eller ikke, nå kan du som jobber med markedsføring se på serien i arbeidstiden og si: ”det er research altså”.