Idium  |  03/04/2020

Markedsføring på Instagram Stories – bruk som en ekspert

Å opprettholde tilstedeværelse og interesse på Instagram kan være vanskelig. Skal du nå frem til visse målgrupper i dag så må du faktisk benytte Instagram Stories.

For ikke lenge siden scrollet og scrollet vi ned Instagram-feeden, mens vi nå ser mer på Stories. Delvis fordi det går av seg selv, og delvis fordi det er innhold som forsvinner etter 24 timer. Det kan vi jo ikke gå glipp av…

Det beste med Instagram Stories er at de dukker opp både i folks newsfeed på toppen (og tidvis dersom de scroller nedover), samt på utforsk-siden. Så, om du vil øke antall følgere og holde de eksisterende følgerne interesserte i deg, ja da må du både utnytte Instagram Stories organisk, samt annonsere der.

Markedsføre som en ekspert på Instagram Stories

 

Hvorfor burde bedrifter bruke Instagram Stories?

Instagram Stories lar deg fortelle en mer omfattende historie enn et individuelt bilde eller bildeserie på Instagram kan.
Du kan velge å styre Stories selv, få ansatte eller til og med kanskje en relevant influencer til å hjelpe deg.

Enhver markedsfører har lært at noe av det viktigste vi gjør er å fortelle historier til potensielle kunder. Instagram Stories lar deg gjøre dette på en enkel og tidsriktig måte.

Fordi historiene er midlertidige og forsvinner etter 24 timer er formatet perfekt til historiefortelling uten at det krever redigering eller nødvendigvis mye jobb i bakkant.

Deler du ting av ekstra verdi for publikum kan du spare disse i Høydepunkter, gjerne under en valgt kategori.

Formatet lar deg være mer kreativ, leken og spontan.

Rent praktisk, hvordan lage Instagram Stories?

Det er ganske likt som Snapchat, dersom du er kjent med det. Men ellers gjør du det enkelt:

 1. Klikk på pluss-tegnet for å starte en ny story.
 2. Klikk på sirkelen nederst på skjermen for å ta et bilde, eller hold den inne for å spille inn en video.
 3. For å legge til noe eller tegne på bildet eller videoen så trykk på ett av ikonene øverst.
 4. Legg til eventuelt filter ved å swipe/dra fingeren til høyre eller venstre.
 5. Legg ut ved å velge pluss-tegnet, nede til venstre eller Send til-knappen.
   

Du har flere valg for dine historier:

 • Tekst: skriv en tekst du ønsker å dele. Enten det er tips, opplysning eller annet.
 • Direkte: åpenbart – du kan filme og sende direkte og den vil ligge på din story i 24 timer.
 • Vanlig: dette er valget som ligger klart når du velger å lage en story.
 • Boomerang: du kan filme en liten GIF som varer i opptil 3 sekunder.
 • Superzoom: forskjellige filtre som zoomer inn på noe.
 • Baklengs: du lager en video som spilles baklengs.
 • Håndfri: denne funksjonen lar deg spille inn en 15 sekunders video uten at du må holde fingeren på sirkelen.

Muligheter på Instagram Stories

Hvilket innhold skal jeg dele på Instagram Stories?

Den enkleste måten å posisjonere deg selv på i Stories er ved å dele eksklusivt innhold.  

 

Du må altså dele noe som ikke deles andre steder, er verdifullt og gjør at folk sjekker innom hver dag for å ikke gå glipp av noe.

Eksempelvis:

 • Dersom du er fysioterapeut kan du snakke om hvordan unngå skader på trening, eller vise enkle strekkøvelser
 • Dersom du selger klær kan du vise ny styling av klær hver dag
 • Dersom du er frisør kan du dele enkle stylingtips eller vise frem resultater av klipp/farge på kunder i løpet av dagen
 • Dersom du markedsfører en skole kan dere dele praktiske tips, studieteknikk, fra studentenes hverdag (en type “take over” – at en student får ansvaret for å lage innhold på en gitt dag)
 • Driver du reisebyrå kan du dele tips om når det er best å reise til spesifikke land, eller tipse om hva man bør pakke på reisen osv.

Det er egentlig ingen grenser for hva du kan dele. Det viktige er bare at du er kreativ og villig til å by på deg selv/bedriften. Du må gi seeren en grunn til å ikke klikke bort ditt innhold.

Du kan også tipse om nye blogginnlegg eller Instagram-innlegg i Stories, slik at de som kun ser Stories får med seg oppdateringer på din profil eller nettside.

 

Hvordan dele innhold i Instagram Stories?

Det er forskjell både på format og stil ved å dele innhold på Stories eller i feeden.

Ikke del mer enn 10 oppdateringer per dag

Dette er ikke en regel, men bare en anbefaling. Er man en meget populær influenser eller blogger så er folk kanskje sultne på mer enn det, men det er vanskelig for en vanlig bedrift å lage nok interessant innhold til at folk ikke skal bli lei og faktisk ende opp med å slutte å følge deg for å slippe unna dine stories.

Det er en fordel å være konsekvent med deling på Stories. Noen dager har du kanskje ikke noe spesifikt å dele, men har du mulighet så del eventuelt kun en oppdatering der du ønsker folk en god dag eller viser frem noe relevant i forbindes med dine tjenester eller produkter.

Del kun i vertikalt format

Instagram Stories er hovedsakelig et vertikalt format. Ikke tving seerne til å snu telefonen for å se din story. Det kan gjøre at de ikke gidder eller blir irriterte. Mange vil faktisk velge å hoppe videre til neste story fremfor å snu telefonen.

Lag et eget “nyhetsbrev” for Instagram – lagre Høydepunkter

Noen bedrifter velger en dag i uken til å dele verdifullt innhold på Instagram Stories. Og eventuelt kan du lagre disse som ‘høydepunkter’. Det er de sirklene du ser noen ha på sin profil under informasjonen.

Eksempler på noe du kan dele:

 • Dersom du har eksklusive varer som kommer inn en dag i uken og folk er ivrige på å følge med på nyhetene kan du presentere disse.
 • Dersom du er interiørstylist kan du ha en oppsummering av ukens oppdrag eller dele smarte tips.
 • Er du forfatter eller innholdsprodusent kan du dele egne innlegg, tipse om annet godt innhold eller ha en ‘innholdsskole’ med gode skrivetips.
 • Driver du et parfymeri kan dere presentere nyheter og tips til hvordan bruke hudpleie eller sminke.
 • Har du en bruktbutikk kan du presentere favoritter, lære bort historie knyttet til objekter eller epoker.
   

Høyede punk instagram stories

 

Du kan selvsagt publisere hva enn du vil, men sørg for at det er noe publikum vil ha.

Når du lagrer stories kan du gjerne ha et “forside” (se eksempel). Dette kan du enten presentere før innholdet for dagen, da den første oppdateringen automatisk blir bildet som vises på profilen. Eller du kan redigere og legge inn et utvalgt bilde i et

Gjør det enkelt

Instagram Stories handler om enkelt og i øyeblikket. Det skal ikke være bilder som du har brukt timesvis på, men du kan selvsagt benytte mulighetene Instagram gir i form av filter, stickers og GIFs.

Stories er et supert verktøy og hjelpemiddel i en travel hverdag der du trenger å dele ting og folk kanskje vil ha mer av innholdet ditt, men du ikke har tid til å finslipe det.

 

Utnytt mulighetene du har på Instagram Stories

 

Instagram meningsmåling og spørsmål

Bruk Instagram Stories til å kommunisere med følgerne dine. Enten ved å la dem spørre om alt de lurer på, eller gjør en undersøkelse for å finne ut hvilken type innhold de vil ha fra deg eller hva de synes om produkter/tjenester osv.

Du kan lære dem å kjenne ved å stille gode spørsmål, så dette kan bli verdifullt for deg uansett om du bygger personas eller skal legge en innholdsstrategi.

 

Teksting

De aller fleste ser på Stories uten lyd fordi de er på telefonen mens de reiser, står i kø, er på jobb eller … snakker med en venn. Så, legg til tekst som forklarer dersom det er nødvendig.

 

Hvordan slette hele eller deler av historien?

Noen ganger går det litt fort i svingene, eller kanskje det er noe du vil dele men det kun er relevant kortere enn 24 timer. Da trykker du på de tre prikkene i høyre hjørnet for å slette. Du bes bekrefte at du vil slette en spesifikk video eller et bilde.

Du kan slette så mange du vil, også hele historien.

 

Hvordan lagre Instagram Stories-bilder eller video til mobilens kamerarull?

Dersom du vil spare på bilder eller video du har lagt ut på Stories kan lagre dem til kamerarullen på mobilen din. Du har et ikon på bunnen av skjermen som lar deg gjøre dette, i tillegg kan du lagre det du ønsker til Høydepunkter som nevnt tidligere – dersom det er noe av verdi for ditt publikum utover de 24 timene.

 

Legge til bilder fra kamerarullen til din Instagram Story

Det kan jo hende at du heller vil dele et bilde fra kamerarullen din til Stories enn å lage nytt innhold.

Dette gjør du enten ved å swipe/dra en finger fra midten av skjermen og opp, eller ved å velge ikonet nederst til venstre, der vil du også kunne se det siste bildet som ligger i din kamerarull.

 

Hva er ideell størrelse på innhold til Instagram Stories?

Den ideelle størrelsen for bilder på IG Stories er 1080 x 1920 piksler. Og video burde være i en 9:16 ratio og vare i inntil 15 sekunder.

 

Hvordan få flere følgere med Instagram Stories?

Se på hvordan andre benytter IG Stories. Mange benytter utforsk-siden dersom de er interessert i nytt innhold. Gjør det selv, både for å få tips til type innhold og følge med på hvordan folk benytter muligheter og kreativitet.

Del jevnlig. For å ligge «først i køen» av Stories, samt dukke opp på utforsk-siden må du dele innhold (minst) hver andre time. Husk at dette må være verdifullt innhold, ellers motarbeider du deg selv og risikerer å miste følgere.

Bruk sted. Når du tagger et sted (du finner denne funksjonen i stickers) dukker du opp i stedets spesifikke story. Eksempelvis, dersom du er i en annen by for å holde kurs kan du sørge for at flere oppdager deg og muligens velger å følge deg.

Bruk hashtags. I likhet med steds-tag vil en hashtag gi deg mulighet til å bli funnet av de som interesserer seg for akkurat dette. Hashtags kan du styre i font, farge og størrelse slik at de ikke forstyrrer storyen.

TIPS 1: dersom du vil gjøre det du har skrevet større eller mindre så holder du to fingre på teksten og beveger fingrene tettere eller lengre fra hverandre for endre størrelsen. Du kan gjøre hashtaggen så liten at den egentlig ikke synes, men effekten av haghtaggen lever videre likevel.

TIPS 2: bruk en farge som enten fremhever hashtaggen eller får den til å gå i ett med bakgrunnen. Du endrer farge ved å trykke på valgene på skjermen, og så kan dra hashtaggen dit du vil på bildet/videoen din.

 

Dette burde være nok til å få deg igang. Prøv deg frem og utnytt mulighetene til både kreativitet og kommunikasjon. Lykke til med Instagram Stories!